Verleden en heden

Ik ben geboren in 1973 en bracht mijn jeugd door op het Friese platteland. Tegenwoordig woon ik met veel plezier in Voorthuizen op de Veluwe.

Schilderingen

Regelmatig ga ik weer even terug naar mijn ouders en familie in Friesland, van kinds af aan heb ik van hun de liefde en respect voor dieren en oude materialen meegekregen. Ik denk dat mijn schilderingen mede voortkomen uit de mooie herinneringen van die tijd.

Studie

Begin jaren negentig ging ik in Zwolle wonen, waar ik de studie ‘Presentatie’ (etaleren, decoreren en standbouw) aan de Cibap startte. Na het behalen van mijn diploma, heb ik 1 ½ jaar ‘Schilderen en illustratie’ gevolgd aan de Kunstacademie Minerva in Groningen.

Hierna verhuisde ik voor werk naar het midden van het land. Eerst vele jaren in de horeca, tegenwoordig werkzaam bij een leuke schilderswinkel. In het begin schilderde ik, naast mijn werk, (muur)decoraties in opdracht voor particulieren en bedrijven. Na een aantal jaar alleen in opdracht gewerkt te hebben, begon ik steeds meer mijn eigen stijl te volgen en dat op doek te zetten.

Hout

Niet veel later zag ik delen van een afgebroken schutting liggen, ik verzamelde de oude planken en bewonderde de prachtige patronen. Hierop begon ik met acrylverf te schilderen en ontdekte dat oud hout, als ondergrond van mijn kunstwerken, een grotere inspiratiebron is. Hout is zo veelzijdig en verschillend, dat het steeds nieuwe mogelijkheden biedt.

Het grote verschil met schilderen op doek is dat nu ook de achtergrond een belangrijke rol speelt bij het tot stand komen van mijn werk. Voor een optimale harmonie, probeer ik de ruigheid en details, zoals spijkergaten, noesten en oude verflagen, samen te laten gaan met de figuratief geschilderde dieren. Het hout dat ik beschilder, kan zelfs mijn stijl beïnvloeden. Elk stuk hout vraagt weer een andere aanpak en werkt mee aan het totale beeld.

Dieren

Na de ontdekking van oud hout als ondergrond, bleek de keuze van het onderwerp niet moeilijk. Intuïtief plooi ik de vormen van dieren naar de nerven van het hout. Deze samenwerking vormt het perfecte decor voor mijn rustieke schilderingen. Vaak laat ik de keuze van het dier, afhangen van het soort hout wat ik voor handen heb. In mijn werk geef ik de dieren, vaak onbewust, menselijke eigenschappen mee. Zo lijken ze bijv. de ene keer nieuwsgierig en de andere keer wat verlegen.

Chalet Palet

Nabij het gezellige dorp Voorthuizen, de Veluwse bossen, de heidegebieden staat ons fijne, enigszins privégelegen en kunstminnende recreatiewoning ‘Chalet Palet’. De locatie is bij uitstek geschikt voor rustzoekers, wandel- en fietsliefhebbers (met of zonder honden). In persoonlijke sfeer genieten van een vakantie of weekendje weg!
Kijk op www.chaletpalet.nl